12 september 2021
Geplaatst door Caroline

De jongste landarbeider in Sommelsdijk

Zoals Middelharnis ’t Kofjekokertje heeft en daarmee haar geschiedenis als vissersdorp eert, heeft Sommelsdijk ’t Koeienwachtertje. Het agrarische Sommelsdijk eert de landarbeiders en andere werknemers in de vroegere landbouw. De jongste landbouwer, het koeienwachtertje,van circa 9 jaar symboliseert dit en staat als standbeeld vlak bij het Streekmuseum Goeree-Overflakkee.

Het beeldje het Koeienwachtertje is in 1999 onthuld als geschenk van de Rabobank Middelharnis aan het Streekmuseum, dat in 1999 het 50-jarig bestaan vierde. Het is een ontwerp van Anton Beijsens, beeldhouwer en schilder te Goes. 

Middelharnis en Sommelsdijk

Twee dorpen tegen elkaar aan. Een tweelingdorp ook wel genoemd. De een agrarisch; Sommelsdijk. En de ander groot geworden van de visserij; Middelharnis.Het agrarische karakter van Sommelsdijk zie je terug aan de grote boerenschuren midden in het dorp. De geschiedenis van deze schuren en de arbeiders wordt verteld aan de hand van vele voorwerpen in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee.

Middelharnis groeide in de 15e eeuw uit als een belangrijk centrum met de visserij als belangrijkste inkomstenbron. De vroegere vissershaven is nu een jachthaven en een heerlijke plek om een terrasje te pakken. En waar je het jongste vissertje kunt vinden: 't Kofjekokertje!Delen: